Kaupungit

Tälle sivulle kokoan yhteen kaikkien blogista löytyvien kaupunkikohteiden nähtävyydet. Kustakin kaupungista kirjoitan myös lyhykäisen kuvauksen, jossa kerron läninnä omasta suhteestani kyseiseen paikkaan.

Englanti

Lontoo

Iso-Britannian pääkaupungissa päädyimme vierailemaan hieman vastentahtoisesti, kun se vähän niinkuin oli siinä seuraavana listalla Euroopan kaupungeista. Paikan päällä vastentahtoisuus haihtui nopeasti. Kaupunki osoittautui mitä miellyttävimmäksi kesäiseksi matkailukaupungiksi. Stereotyyppistä jatkuvaa vesisadetta ei esiintynyt kuten ei myöskään niin ikään stereotyyppistä huonoa ruokaa. Ja nähtäväähän tässä kaupungissa riittää loputtomasti. Lontoo on hieno paikka. Yes, indeed.


Lontoon nähtävyyksiä:
Highgaten hautausmaa

Espanja

Barcelona

Katalonian pääkaupunki Barcelona ei monista kivoista nähtävyyksistään huolimatta säväyttänyt erityisen positiivisesti. Omaisuudestaan sai kaupungissa pitää kiinni kynsin ja hampain. Gaudín arkkitehtuuri jäi päällimmäisenä mieleen sekä tietenkin edullinen ja hyvä ruoka. Vanha kaupunki Barri Gòtic oli myös kiva kapeine katuineen. Piipahdus Montserratin luostarissa ja cava-tilalla kaupungin ulkopuolella toivat hieman vaihtelua matkaohjelmaan. Ehkä Barcelonalle voisi vielä antaa uuden tilaisuuden, jos joskus saavat sen kirkkonsa valmiiksi.Barcelonan nähtävyyksiä:
Güellin puisto


Hongkong

Kiinan erillishallintoalue Hongkong on mielenkiintoinen kohde. Ahtaasti asutetussa kaupungissa tila on kallista ja siksi pilvenpiirtäjiä löytyy täältä enemmän kuin mistään muusta kaupungista maailmassa. Samasta syystä vähänkään tasokkaammasta majoituksesta joutuu maksamaan ehkä vähän enemmän kuin muualla. Vastaavasti taas tasokasta ruokaa on Hongkongissa tarjolla aivan pilkkahintaan. Nähtävää kaupungissa riittää paljon, jos vain usein esiintyvän sumun seasta sattuu jotain näkemään.


Hongkongin nähtävyyksiä:
Tsin Sha Tsui Promenade
Man Mon temppeli
Tian Tan Buddha


Kambodža

Phnom Penh

Ranskan siirtomaa-aikana Aasian helmenä tunnettu Kambodžan pääkaupunki on vaikeiden vuosien jälkeen taas palaamassa matkailukohteiden kartalle. Kaupunki ei ole maansa ykköskohde turisteille, mutta nähtävää siellä silti riittää. Hyvää ruokaa on tarjolla suomalaisittain naurettavan halvalla. Varjopuolena liikenne on kaoottista, eikä jalkaisin oikein pysty liikkumaan mihinkään. Onneksi luotettavan tuk-tuk-kuskin saa avukseen edullisesti.Phnom Penhin nähtävyyksiä:
Kuninkaan palatsi
Kuoleman kentät
Tuol Slengin kidutusmuseo


Siem Reap

Siem Reap on kaupunkina pienempi kuin pääkaupunki Phnom Penh, mutta se on silti maansa ykkönen vierailukohteena. Sijaitsevathan Angkorin temppelit, suurimpana näistä Angkor Wat, kaupungin välittömässä läheisyydessä. Nämä Khmerien kulttuurin aikaansaannokset noin tuhannen vuoden takaa olivat pitkään piilossa viidakon kätköissä, mutta viimeistään nyt maailma on ne löytänyt. Ja niin ovat turistitkin. Toista vastaavaa paikkaa ei ole olemassakaan, täällä kannattaa ehdottomasti vierailla.Siem Reapin nähtävyyksiä:
Angkor Wat
Bayon
Ta Prohm


Malesia

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur on Aasialaisen halpalentoyhtiö AirAsian kotikenttä ja siksi moni lentäen Aasian kohteiden välillä matkaava päätyy ennemmin tai myöhemmin vierailemaan tähän Malesian pääkaupunkiin. Näin kävi meillekin, kun olimme matkalla Singaporesta Siem Reapiin. Suoraa lentoa ei ollut tarjolla ja kätevimmäksi vaihtoehdoksi osoittautuivat erilliset lennot Singaporesta Kuala Lumpuriin ja Kuala Lumpurista Siem Reapiin. Päädyimme lopulta parkkeeraamaan Kuala Lumpuriin kolmeksi yöksi. Ihan hyvä sattuma, sillä Kuala Lumpur ei ole lainkaan pöllömpi paikka. Ruoka on hyvää ja edullista ja nähtävääkin riittää. Kaupunki ei myöskään ole suuren suuri, joten sen ottaa haltuun lyhyemmässäkin ajassa.Kuala Lumpurin nähtävyyksiä:
KLCC


Portugali

Lissabon

Lissabon kuulosti paperilla vähän tylsältä paikalta. Onneksi kuitenkin päätimme varmistaa asian. Selvisi, ettei Lissabon ole tylsä laisinkaan. Upeita vanhoja rakennuksia, kapeita keskiaikaisia kujia ja Euroopan edullisimpia äyriäisiä tarjoava kaupunki olisi kestänyt pidemmänkin vierailun kuin ne kuusi päivää, jotka olimme sille varanneet.


Lissabonin nähtävyyksiä:
Oceanário
Convento da Ordem do Carmo

Retkikohteita Lissabonista:
Sintra


Ranska

Nizza

Etelä-Ranskassa Välimeren rannalla sijaitseva Nizza on erittäin leppoisa kaupunki. Varsinaista hiekkarantaa kaupungissa ei ole, mutta lyhyen junamatkan päästä Antibesista sellainenkin löytyy. Erinomaista ruokaa ja rentoa menoa etsivälle kaupunki on oikea unelma. Nizzasta on helppo retkeillä lähialueen kaupunkeihin, kuten Cannesiin ja Monacoon. Myös Provencen kukkuloiden historiallisiin pikkukyliin kannattaa käydä tutustumassa. Helpoiten tämä onnistuu vuokra-autolla, mutta myös paikallisbusseilla matkustaminen on mahdollista.


Retkikohteita Nizzasta:
Saint Paul de Vence


Pariisi

Pariisi oli kohteena ensimmäisellä yhteisellä matkallamme jo vuosia sitten. Olemme vierailleet kaupungissa vuosien varrella useaan kertaan, eikä kyllästymisefektiä ole vieläkään havaittavissa. Pariisi on kaunis kesällä ja talvella. Kevät ja syksy ovat vielä kokematta, mutta niidenkin aika kyllä varmasti tulee ennemmin tai myöhemmin.


Pariisin nähtävyyksiä:
Centre Pompidou
Conciergerie
Disneyland Paris
Eiffel-torni
Louvre
Musée d'Orsay
Notre Damen katedraali
Palais Garnier


Singapore

Singaporen kaupunkivaltio päätyi vierailukohteeksi kesäisen Kaakkois-Aasian matkamme alkupisteenä kätevän suoran lentoyhteyden vuoksi. Tämä huippumoderni hyvin rasvatun koneen lailla täsmällisesti käyvä kaupunki ei ehkä vaikuta kauhean aasialaiselta muuten kuin ilmaston suhteen. Kuumankostea keli sopi meille hienosti ja myös nähtävyydet olivat mielenkiintoisia. Kun pakettiin lisätään vielä naurettavan edullinen ja superhyvä ruoka hawker centereissä, ei tähän metropoliin voinut olla ihastumatta. Tänne tullaan uudelleen.


Singaporen nähtävyyksiä:
Singapore Flyer
Gardens by the Bay


Thaimaa

Bangkok

Thaimaahan päädyimme ensimmäisen kerran ihan vain pakoon talvea. Ensimmäisellä vierailulla pääosa ajasta kului rantakohteessa, mutta samalla kävimme myös tutustumassa pääkaupunki Bangkokiin. Paikka oli monessa mielessä kovasti poikkeava kaikista aiemmista matkakohteistamme. Ihastuimme välittömästi paikallisiin markkinoihin, katuruokaan ja temppeleihin. Siksipä olemmekin palanneet Bangkokiin aina tilaisuuden tullen, emmekä todellakaan ole kyllästyneet.


Bangkokin nähtävyyksiä:


Turkki

Istanbul

Turkkia kohtaan emme tunteneet mitään erityistä kiinnostusta, mutta päätimme silti käydä Istanbulissa piipahtamassa, kun moni on kaupunkia kehunut kauniiksi. Ja kaunishan se onkin. Jälkeenpäin en osaa sanoa mistä tuo kiinnostuksen puute oikeastaan on saanut alkunsa. Turkkihan on oikeasti varsin mielenkiintoinen paikka. Tokihan osa turistikohteista on hyvin vahvasti turismin muovaamia. Silti historiaa on tarjolla pitkän ajan takaa. Sekä Istanbul että muut kohteet Turkissa ovat varmasti ohjelmassa vielä jossain vaiheessa.


Istanbulin nähtävyyksiä:
Hagia Sofia
Sininen moskeija


Tsekki

Praha

Prahassa olen käynyt kahteen otteeseen. Kaupunki on yksi hienoimpia eurooppalaisia pääkaupunkeja upeine vanhoine kaupunkeineen ja linnoineen. Kun niin ruoka kuin juomakin on kaupungissa omaan makuun sopivaa, ei paikasta voi olla tykkäämättä. Prahan nähtävyyksiä:


USA

Los Angeles

Valtava urbaani 88 kaupungin yhteenliittymä Los Angelesin piirikunta vaatii kunnollista tutustumista varten aivan tolkuttomasti aikaa. Neljässä päivässä emme siis voi väittää koko kaupunkia kolunneemme. Joitain mielenkiintoisia nähtävyyksiä ehdimme kuitenkin käydä läpi ja kenties onnistuimme tavoittamaan osan tämän maansa väkirikkaimman kaupunkialueen omituisesta luonteesta. Kaikki eivät tästä paikasta pidä, mutta meille se sopi hyvin. Olkoonkin, ettei mihinkään pääse ajamatta ensin moottoritietä pitkin.


Los Angelesin nähtävyyksiä:
Disneyland
Hollywood Walk of Fame
Mulholland Drive
Santa Monica Beach
Venice Boardwalk
Venicen kanavat
Universal Studios
Westwood Village Memorial Park


Miami

Miamissa käydessään turistit usein vierailevat oikeasti Miami Beachin kaupungissa, joka sijaitsee saarella Miamin edustalla. Näin teimme mekin, joskin kävimme myös katselemassa joitain nähtävyykiä Miamin puolella. Käsitys Miamista eläkeläisten talvikotina mureni nopeasti Miami Beachin eteläpuolen South Beachilla, joka on oikeasti enemmänkin nuorison biletyspaikka. Jos et kuulu siihen porukkaan, on turha edes haaveilla majoituksesta Ocean Driven varrella. Korttelin siirtymä sisämaahan päin tarjoaa jo mahdollisuuden yöuniin ilman että etäisyys rannasta kasvaisi liiaksi. Miami Beach on mainio paikka viettää aikaansa silloin, kun Suomessa on kylmä. Tosin mitään Thaimaan lämpötiloja ei täällä näytä olevan talvisin tarjolla.


Miamin nähtävyyksiä:


New York

New York oli aikoinaan toinen USA:n kaupunki, jossa vierailimme. Ensimmäisellä pikavisiitillä kaupunki ei oikein vakuuttanut, mutta silti päätimme antaa sille toisen tilaisuuden. Se kannatti. Nykyisin New York on yksi ehdottomista suosikeistamme ja käymme siellä vähintään muutaman vuoden välein.


New Yorkin nähtävyyksiä:
9/11 Museum
Coney Island
Intrepid Sea, Air & Space Museum


Orlando

Floridan Orlandossa emme koskaan ehtineet kaupungin keskustaan asti. Majailimme keskusta-alueen eteläpuolella International Driven varrella, josta käsin vierailimme kaupungin huvipuistoissa. Orlandosta löytyy maailman suosituin huvipuisto Walt Disney Worldissa sijaitseva Magic Kingdom. Itse pidimme tosin enemmän Universalin kahdesta puistosta, Universal Studios Floridasta ja Islands of Adventuresta. Nämä huvipuistot vievät ison osan lomabudjetista, mutta vierailu niissä kannattaa siitä huolimatta.


Orlandon nähtävyyksiä:


San Francisco

San Franciscosta emme toistaiseksi ole ehtineet nähdä kuin pienen pintaraapaisun verran. Vierailimme kaupungissa kolmen päivän ajan länsirannikon roadtripillä kesällä 2014. Vaihtelevien sääolojen, lukuisten jyrkkärinteisten kukkuloiden ja vanhojen kaapeliraitiotievaunujen kaupunki ei vielä ensimmäisellä vierailulla täysin avautunut.


San Franciscon nähtävyyksiä.
Alcatraz
Cable Car
San Francisco Pride


Seattle

Seattlessa vierailimme osana länsirannikon roadtripiä kesällä 2014. Kaupunki ei ehkä ole nähtävyyksistään tunnettu, mutta se ei tarkoita, etteikö siellä nähtävyyksiä olisi. Laadukasta kahvia ja erinomaisia sekä edullisia merenherkkuja on tarjolla loputtomasti.


Seattlen nähtävyyksiä:
Chihuly Garden & Glass
Kerry Park
Pike Place Market
Seattle Center


Washington

USA:n pääkaupunki Washington oli ensimmäinen vierailukohteemme aikoinaan USA:ssa. Varsinaisessa kaupungissa tosin emme viettäneet kuin pari päivää. Kuumina elokuun päivinä saimme kuitenkin kaupungista varsin positiivisen kuvan ja päätimme vierailla siellä vielä uudemmankin kerran. Toisellakaan kertaa meillä ei ollut kuin kolme päivää aikaa, joten vielä uudelle vierailulle olisi tilausta. Helposti kävellen lähestyttävä tungokseton kaupunki, jonka parhaat museot ovat ilmaisia, ei voi olla kovin huono vierailukohde. Kaupungin lähistöllä perheineen asuva serkkuni toki on myös yksi hyvä syy vierailla Washingtonissa.


Washingtonin nähtävyyksiä:
National Mall

Viro

Tallinna

Tallinna on monelle suomalaiselle tutumpi kuin omat taskut. Meille tämä Viron pääkaupunki on kuitenkin vielä kohtalaisen vieras. Siksipä kaupungin nähtävyyksissä on vielä paljon opeteltavaa. Ja opetella olisi tarkoitus. Tallinnassa kun on tarjolla paljon muutakin mielenkiintoista kuin halpa alkoholi.


Tallinnan nähtävyyksiä:
KGB-museo